Нова българска разработка в дигиталните технологии е налице: Новият български суперкомпютър

...
Нова българска разработка в дигиталните технологии е налице: Новият български суперкомпютър
Коментари Харесай

Откриха новия български суперкомпютър „Хемус“

Нова българска разработка в цифровите технологии е налице: 

Новият български суперкомпютър „ Хемус “ стартира работа. В откриването му се включиха министър председателят Николай Денков и ръководителят на Българска академия на науките акад. Юлиан Ревалски. Официалната гала по откриването се състоя в осми блок на „ Научен комплекс – 1 “ на Българската академия на науките, написа

Официално беше открит и цялостен нов инфраструктурен комплекс.
Изградената инфраструктура е повсеместен комплекс с четири съществени пласта. Те включват запаси от суперкомпютърен вид, система за предпазване на данни, местни центрове за разработка на приложения и средства за цифровизация. Разработена е интегрирана платформа, която обгръща всички пластове на изчислителната екосистема, в това число мрежови и компютърни запаси, и запаси за предпазване на данни; услуги и принадлежности за работа на мултидисциплинарни научни общности.

„ Суперкомпютърът ще подкрепи работата на стотици български учени,
с цел да бъдат конкурентоспособни на своите сътрудници от чужбина. Ще бъдат подкрепени учените от математика, информатика, медицина, химия, а целият инфраструктурен комплекс е за близо 20 милиона лв. “, сподели акад. Ревалски.

Премиерът Николай Денков разяснява, че българските учени работят на високо европейско равнище.

„ Познавам работата на сътрудниците, от години те създават нови логаритми. Работят на доста високо равнище и имат потребност от техника на високо равнище “, означи министър председателят. Той уточни, че българските учени вземат участие в създаването на нови способи и в съдействие с интернационалната научна общественост.

Денков увери, че

страната ще работи за това да усъвършенства материалната база,
за повдигане на равнището на научните фрагменти и за по-добро заплащане.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР